Sen Ben Lenin

24.03.2022 Perşembe, Saat 19.00 (*)
Açılış | Rio Filmpalast
01.04.2022 Cuma, Saat 18.30
Gasteig HP8, Projektor

Bu film için online gösterim mevcut değildir.

(*) Gösterimin ardından yönetmen Tufan Taştan ile söyleşi.

Dram, Kara Komedi | 2021 | Türkiye | 86’ | Dil: Türkçe | Alt Yazı: İngilizce

Yönetmen: Tufan Taştan | Oyuncular: Barış Falay, Saygın Soysal, Melis Birkan, Serdar Orçin, Nur Sürer, Salih Kalyon, Hasibe Eren, Özgür Çevik, Binnur Kaya, Şerif Erol, Mustafa Kırantepe, Serkan Keskin, Sarp Akkaya, Necip Memili, Nazlı Bulum, Murat Kılıç, Barış Yıldız, Sarp Aydınoğlu, Bige Önal, Utku Çakar

“… gülmek bir halk gülüyorsa gülmektir”(*)

1993 yılında Karadeniz’in sakin kasabası Akçakoca sahiline bir Lenin heykeli vurur. Heykel, turistik amaçla kasaba meydanına dikilmek istenir. Bürokratik izinler bir türlü çıkmaz ve heykel belediyenin deposuna atılır. Buraya kadar olan kısım gerçek. Bundan sonrası ise Sen Ben Lenin…

Kasabanın meydanına dikilen Lenin heykelinin açılışı, dönemin başbakanının da katılacağı bir törenle yapılacaktır ki heykel çalınır. Ankara’dan görevlendirilen iki polis, kayıp Lenin heykelinin peşine düşer.

Başroldeki iki polisin, kasaba halkından otuza yakın kişiyi, tek mekânda sorguladığı filmde, konunun ilginçliği, filmin polisiye kurgusu, her biri ülkenin bir kesimini simgeleyen çok iyi oyunculardan oluşan kalabalık kadro sayesinde film akıp gidiyor. Doyumsuz lezzetteki diyaloglarda edebiyatın soluğunu hep hissediyorsunuz. Bunun sebebi senaryonun altındaki isimler: yönetmen Tufan Taştan ve Türkiye’nin en iyi çağdaş yazarlarından Barış Bıçakçı.

Festivalin açılış filmi Sen Ben Lenin, Türkiye solunun kolektif hafızasının bir iz düşümü.

*Edip Cansever’in “Mendilimde Kan Sesleri” isimli şiirinden alıntıdır. Filmin sonundaki şarkı bu şiirden bestelenmiştir.

Previous
Next

Yönetmen Hakkında

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü ile İletişim Fakültesini eş zamanlı olarak bitirdi.
Birçok tiyatroda oyuncu, dramaturg ve yönetmen olarak çalıştı. Çeşitli gazeteler ve dergiler için kültür-sanat alanında yazılar yazdı. Bir yapım şirketi kurarak yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını üstlendiği kısa filmler ve bir belgesel film yaptı. Yaptığı filmlerle pek çok festivalde, pek çok ödül aldı.
Sen Ben Lenin yönetmenin ilk uzun metrajlı filmidir.

Filmografi

  • Sen Ben Lenin (2021)
  • Söz Uçar (2017)
  • Vitrin (2014)
  • Bir Kelime (2013)
  • Bir Uzun Havadır Direniş (2012)
  • +Değer (2012)
  • Ve Jülyet (2011)

Festivaller ve Ödüller

  • Uluslararası Ankara Film Festivali (2021)
    En İyi Senaryo
  • Adana Altın Koza Film Festivali (2021)
    Adana İzleyici Ödülü
  • İstanbul Film Festivali (2021)
    Jüri Özel Ödülü