ANONS

Dram / Komedi | 2018 | Türkiye, Bulgaristan | 94’ | Alt Yazı: İngilizce

Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun | Oyuncular: Ali Seçkiner Alıcı, Murat Kılıç, Tarhan Karagöz, Şencan Güleryüz


Filmin Konusu

Bilenler bilir, Türkiye’de devletin radyosunu ele geçirmeden yapılan askerî darbe, darbe değildir. Film, bu işle görevli dört askerin, darbe gecesi boyunca yaşadıklarını son derece zeki bir biçimde, kara mizah yoluyla anlatıyor. Oyuncuların, film boyunca “deadpan humour” denilen tarzda duygusuz bir ifadeyle oynamaları, mizahın etkisini ikiye katlıyor. Konusunu, 1963’teki başarısız bir darbe girişiminden alan film, kullandığı renklerle dönemin havasını son derece iyi yansıtıyor. Özenle yerleştirilmiş kameralarla çekilen uzun planlarda hiçbir ayrıntı kaçırılmamış.

Yönetmen Hakkında

Mahmut Fazıl Coşkun, Los Angeles, Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) ve İstanbul Bilgi Üniversitesinde yönetmenlik eğitimi aldı. 2009 yılında tamamladığı ilk uzun metrajlı film olan “Uzak İhtimal”e kadar, ağırlıklı olarak belgesel ve reklam filmi çekti. Film çok sayıda uluslararası ödül kazandı. İkinci uzun metrajlı filmi “Yozgat Blues” 2013 yılında San Sebastian Film Festivali’nde galasını yaptı. “Anons” üçüncü uzun metrajlı filmidir. Önceki filmleri “Uzak İhtimal” 2010 yılında, “Yozgat Blues” ise 2015’te düzenlenen Türk Film Günleri’nde gösterildi.

Filmografi

  • Anons (2018)
  • Yozgat Blues (2013)
  • 8 Ülke, 8 Yönetmen ve Sinan (2010, Belgesel)
  • Uzak İhtimal (2009)
  • İmam Hatipliler Belgeseli (2006, Belgesel)
  • Komünist: Roger Garaudy (2005, Belgesel)
  • Yaşamak: Cahit Zarifoğlu (2003, Belgesel)
  • Aliya (2002, Belgesel)
  • Yarıda Kalan Büyük Deney (2001, Belgesel)

Festivaller ve Ödüller

  • 2018 Venedik Uluslararası Film Festivali Jüri Özel Ödülü
    • En İyi Akdeniz Filmi
  • 2018 Haifa Uluslararası Film Festivali
    • Özel Ödül
  • 2018 Sao Paolo Uluslararası Film Festivali
  • 2018 Adana Altın Koza Film Festivali
    • Jüri Özel Ödülü
    • Yılmaz Güney Ödülü
    • En İyi Görüntü Yönetmeni
    • Film-Yön En İyi Yönetmen
  • 2018 Boğaziçi Film Festivali
    • En İyi Görüntü Yönetmeni (Krum Rodrigez)
  • 2018 Malatya Uluslararası Film Festivali
    • En İyi Film
  • 2019 Rotterdam Red Tulip Film Festivali |
    • En İyi Film
    • En İyi Yönetmen

Daha fazla bilgi

Sanat Yönetimi

Filmin sanat yönetmeni olan Osman Özcan, aynı zamanda yapımcı, heykeltıraş ve tasarımcıdır. 2006 yılına kadar, pek çok başarılı sanatçıyla birlikte resim, heykel, dekor, sahne tasarımı, endüstriyel tasarım ve mimari tasarım alanlarında çeşitli çalışmalar gerçekleştirdi. 2006 yılından beri sinema ve televizyon sektöründe çalışmalarına devam eden Osman Özcan, 2012 ve 2013 yıllarında Adana Altın Koza, Antalya Altın Portakal ve Siyad Türk Sinema Ödülleri’nde En İyi Sanat Yönetmeni olarak ödüllendirildi.
Mahmut Fazıl Coşkun, Yozgat Blues filminde de Osman Özcan’la çalışmıştır.

Neden Bu Filmi İzlemeliyim?

“Anons”, 1960’lardan bir polisiye-gerilim filmini anımsatıyor. Sepya renklerin hâkim olduğu filmde en küçük ayrıntısına kadar o zaman diliminde olduğunuzu hissediyorsunuz. Üstelik bu retro görünüm hiç de sahte durmuyor.

İronik bir kayıtsızlıkla işlenmiş, ince mizah örnekleriyle dolu Anons, son derece zekice çekilmiş, güldürdüğü kadar da düşündüren bir film.

75. Venedik Film Festivali’nde aldığı “En İyi Akdeniz Filmi” ödülünün gerekçesinde de belirtildiği gibi, “Anons, yenilikçi sinematografisi, şaşırtıcı derecede iyi ayarlanmış anlatımıyla yeni bir Akdeniz komedisi yaratıyor.”