OYUNCAKÇI Saklı Yadigârlar

Belgesel | 2020 | Türkiye | 45’ | Alt Yazı: İngilizce

Yönetmen: Yağmur Kartal


Filmin Konusu

Sabahattin Parlar, doksan yaşlarında, İstanbullu bir elektrik ustası. Avşa Adası’nda yaşıyor. Fırsat buldukça, evindeki küçük atölyesinde elektrik kablolarından son derece özgün, benzersiz oyuncak figürler yapıyor. Aslında ta ilkokul yıllarında öğretmeni onun resme olan yeteneğini ve ilgisini keşfetmiş, ama zorlu yaşam koşulları sonucu elektrikçi olmuş. Sabahattin Parlar, uzun yıllar sonra da olsa, çocukluğuna dönüyor ve içinde ukde kalan sanat sevgisini bu oyuncaklar aracılığıyla hayata geçiriyor.

Yönetmen Hakkında

Yağmur Aydın, liseden itibaren Sinema-TV okumaya başladı. Üniversitede eş zamanlı olarak Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü ile Görsel İletişim Tasarımı Bölümünü bitirdi. Halen iletişim bilimleri alanında yüksek lisans yapıyor.

 

Henüz lisedeyken kısa filmler çekmeye başlayan Yağmur Aydın, sinemanın her türünde, bir kare üzerinde pek çok şey anlatma isteğiyle, tüm teknikleri merak ve ilgiyle öğrenmeye ve uygulamaya çalıştı. TV programları ve animasyonlar kurguladı.

 

İlk belgeseli olan Oyuncakçı  Saklı Yadigârlar’ı, gerçek görüntüler yanında, stop motion tekniğini de kullanarak oluşturdu. Bu film için, ayrıntılı bir web sitesi hazırladı:

https://www.oyuncakcisakliyadigarlar.net/

Filmografi

  • Oyuncakçı – Saklı Yadigârlar (2020)
  • Soluk (2017, Kısa)
  • Kenosis (2014, Kısa)
  • Kabuk (2013, Kısa)
  • Oyun (2013, Kısa)

Festivaller ve Ödüller

  • 2020 Antakya Film Festivali
    • Jüri Özel Ödülü
  • 2020 Short To The Point Film Festivali
    •  En İyi Belgesel Ödülü

Neden Bu Filmi İzlemeliyim?

Zaten çok sıcak bir hikâyesi olan film, stop motion çekim tekniğiyle çok daha renkli ve etkileyici bir hâle gelmiş. Bir yandan Sabahattin Parlar’ın hikâyesini dinliyor, bir yandan tellerden yaptığı figürlerin onun sağında solunda dolaşmalarını izliyoruz.
İstanbul Oyuncak Müzesi sahibi, şair Sunay Akın ile tiyatro yönetmeni ve oyuncu Hakan Altıner de filmin katılımcılarından. Her ikisi de oyuncakları ve oyuncakçıyı kendi alanları açısından değerlendiriyorlar.