NUH TEPESİ

Dram | 2019 | Türkiye, Almanya, A.B.D. | 109’ | Alt Yazı: Almanca / İngilizce

Yönetmen: Cenk Ertürk | Oyuncular: Ali Atay, Haluk Bilginer, Mehmet Özgür, Hande Doğandemir


Filmin Konusu

Son günlerini yaşayan bir baba ve babasının son isteğini yerine getirmek üzere onu köyüne götüren bir oğul. Bu ikilinin arasında neredeyse hiç var olmamış bir baba-oğul ilişkisi, uğrunda mücadele edecekleri ortak bir konu ortaya çıkınca yavaş yavaş kurulmaya başlıyor. Filmde bir yandan sorunlu bir ilişki masaya yatırılıyor, diğer yandan toplumsal anlamda devlet, toplum, inanç sorgulanıyor.

 

Hikâye, oyunculukları tartışılmaz iki başrol karakterinin arasında geçen son derece güçlü, derin diyaloglarla yükseliyor. Yan karakterler de bir o kadar iyi. Nefis bir kurgu ve şiirsel görüntülerle Nuh Tepesi, klişe bir konuyu, çok sıra dışı bir çizgiye taşıyor.

 

Yönetmenin Film Hakkında Söyledikleri

“ARANOFSKY ŞAKA YAPTIĞIMI SANDI

 

Şu anki adıyla Nuh Tepesi olan filmimizi, Nuh Ağacı ismiyle 2013’te bir senaryo dersi için yazdım. Normalde bir kısa film senaryosuydu. Ancak hocalarım bunun uzun metraja yatkın olduğunu söyledi. İkinci sınıfta, Nuh Tepesi’nin bir denemesi de olabilecek, ‘Uzun Bir Gün’ kısa filmimi çektim. Ünlü yönetmen Darren Aronofsky, okulda ders vermeye başlamıştı. 12 kişiyi seçmek için bizden niyet mektubu istedi. Derse kabul aldım. O dönem Aronofsky de Russell Crowe’un baş rolünde oynadığı ‘Nuh’ filmini yönetmişti. Derse başladığımız ilk hafta hangi filmlerle uğraştığımızı sordu. Nuh Ağacı adında bir filme uğraştığımı söyleyince, şaka yaptığımı sandı. Derste filmimizin en dramatik sahnelerini gerçek oyuncularla sınıfın önünde oynuyorduk. Aynı zamanda senaryomuzu geliştiriyorduk. Nuh Tepesi’ndeki iki dramatik sahneyi de sınıfta oynadık. Darren, sahneleri nasıl yönettiğimizi yorumluyordu. Benim çok iyi yönettiğimi söylediğini hatırlıyorum. Daha sonra birçok kez senaryoma olan beğenisini de ifade etti. Darren, o dönemde filmi hemen çekmemi önerdiğinde, duygusal olarak hazır olmadığımı söylemiştim. Bana bir referans mektubu yazdı. Bu da Nuh Tepesi hazırlıklarında işimi kolaylaştırdı.” (Boğaziçi Üniversitesi Haberler)

https://haberler.boun.edu.tr/tr/haber/odullu-nuh-tepesinin-bogazicili-yonetmeni-cenk-erturk-bogazicinde-yaratici-bir-boslukta

 

Yönetmen Hakkında

Cenk Ertürk, Boğaziçi Üniversitesinde ekonomi okumuş. Bu sırada seçmeli ders olarak aldığı sinema, yaşam planlarını değiştirmesine sebep olmuş. Setlerde asistanlık yaparak biriktirdiği parayla New York Üniversitesine gitmiş ve orada ünlü ABD’li sinemacı Darren Aronofsky gibi birçok isimden ders almış. Çektiği ödüllü kısa filmlerin ardından ilk uzun metrajlı filmi Nuh Tepesi’ni çekmiş.

Filmografi

  • Nuh Tepesi (2019)
  • Kimse Elimi Tutmasın (2017, Kısa)
  • Sparrows (2016, Kısa)
  • Zeitgeist (2016, Kısa)
  • Uzun Bir Gün (2015, Kısa)
  • Nahoş Bir Mevzu (2010, Kısa)
  • Güzel Kokmadığımı Biliyorum (2009, Kısa)
  • Muz Eğrisi (2009, Kısa)
  • Düşten Kalan (2009, Kısa)
  • Babamın Cennetinde (2008, Kısa)
  • Pencereler Ardında (2008, Kısa)

Festivaller ve Ödüller

  • Tribeca Film Festivali(2019)
    • En İyi Erkek Oyuncu (Ali Atay)
    • En İyi Senaryo
  • Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali(2019)
    • En İyi Film
    • En İyi Yönetmen
    • En İyi Görüntü Yönetmeni(Federico Cesca)

Neden Bu Filmi İzlemeliyim ?

Filmin senaristi ve yönetmeni Cenk Ertürk’ün ilk filmi olan Nuh Tepesi, dünya prömiyerini Tribeca Film Festivali’nde yaptı ve En İyi Aktör (Ali Atay) ile En İyi Senaryo ödülleriyle geri döndü.

Filmin diğer başrol oyuncusu Haluk Bilginer, bir dizideki rolüyle, 47. Uluslararası Emmy Ödüllerinde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı. Filmin kamera arkası da çok etkileyici. Kurgu yönetmeni Yorgos Mavropsaridis, bir başka filmin kurgusuyla Oscar’a aday oldu. Görüntü yönetmeni Federico Cesca ise dikkat çeken bağımsız filmlerdeki işleriyle tanınıyor.

Hal böyle olunca, sinemada defalarca işlenen baba-oğul çatışması, bu ekibin elinde, kaçırılmaması gereken son derece dokunaklı ve çarpıcı bir film haline gelmiş.